Ini ialah daun pandan wangi, yang biasa digunakan untuk wangikan nasi lemak atau pengat yang dimasak. Selain tu boleh juga dibuat bunga rampai untuk majlis kawin dsb, manakala gambar
ini ialah Daun Pandan Serani. Pokok ini biasanya ditanam sebagai tanaman hiasan luar rumah dan boleh juga dijadikan hiasan dalaman macam gambar ni. Tapi daun pandan ini tidaklah berbau wangi. Boleh kata tak ada bau. Daun pandan serani boleh juga digunakan dalam masakan. Jika kita membuat sekaya (makan ngan pulut) daun ini akan ditumbuk dan diambil patinya yang hijau pekat kemudian disebatikan dengan adunan sekaya tersebut sebelum dimasak. Jika kita menggunakan pati daun pandan wangi tidak sesuai kerana daun pandan wangi berasa pahit sedangkan daun pandan serani memang manis dan boleh dimakan begitu saja. Kalau tak percaya kunyahlah daun tu apa rasa?
0 komen sini:
Catat Ulasan